Helyi védett természeti területNatura 2000

Mi számít helyi jelentőségű védett természeti területnek?

Röviden: az amit az önkormányzatok annak nyilvánítottak. Egészen pontosan helyi jelentőségű védett természeti területeknek nevezzük a települési – Budapesten a fővárosi – önkormányzat által, rendeletben védetté nyilvánított természeti területeket. Védelmi kategóriájukat tekintve lehetnek természetvédelmi területek (TT) vagy természeti emlékek (TE) is.


Az Ön közelében is biztosan van ilyen

Ilyen természeti értékek mindenki közelében vannak, Budapest közepén éppúgy, mint Hugyagon, Etyeken, vagy Tiszadadán. Csak épp kevesen tudnak róluk.


Van adatbázis, mégis kevés az információ

Nem csak a hétköznapi járókelőknek, de gyakran az önkormányzatok munkatársainak és a természetvédelmi szakembereknek sincs elegendő információja a helyi jelentőségű védett természeti területekről. 


A Vidékfejlesztési Minisztérium által vezetett Természetvédelmi Törzskönyv szerint 1047 ilyen terület van Magyarországon, melyek együttes kiterjedése 50 000 hektár. Azt azonban többségükről nem lehet tudni, milyen állapotban vannak, hogyan kellene kezelni azokat, és miként lehet bemutatni, vagy az ökoturisztikai vérkeringésbe bekapcsolni őket.


Ezt a hiányosságot szeretnénk pótolni az „Összefogással természeti értékeink megőrzéséért” projekt keretében, ami a hazai civil természetvédelem történetében az egyik legnagyobb összefogáson alapuló kutató- és ismeretterjesztő program. 


2013 tavaszán civil természetvédelmi szakemberek fogják bejárni és felmérni mind az 1047 helyi jelentőségű védett természeti területet, a kastélyparktól, a felhagyott bányán át a falu széli legelőig.


Hol lehet nyomon követni?

Az adatokat a felmérés befejezése után átadjuk a Természetvédelmi Információs Rendszernek (TIR) és egyúttal feltöltjük azokat a projekt honlapjára, ahonnan bárki tájékozódhat ezekről a területekről, vagy a számára szükséges adatokat kikeresheti.

A helyi jelentőségű természeti területekről megyénként térképet is készítünk, amit eljuttatunk az önkormányzatoknak, a civil szervezeteknek, és oktatási intézményeknek. 


Személyesen is találkozhatunk

A mindenki számára hozzáférhető naprakész adatbázisok, és a kiadványok nem pótolják a személyes információcserét. Épp ezért minden megyében konferenciákat szervezünk.