Gödöllői és budapesti csapatok nyerték a Madarak és Fák Napja országos versenyt Vértesbogláron
2014. 05. 10.
Gödöllői és budapesti csapatok nyerték a Madarak és Fák Napja országos versenyt Vértesbogláron
A Madarak és Fák Napja természetismereti verseny május 9-i Vértesbogláron tartott országos döntőjén, a gödöllői csapat bizonyult a legjobbnak, őket követték a budapesti és a szombathelyi versenyzők.  A gyerekeknek az elméleti feladatok mellett egy természetvédelmi akadálypályát kellett időre teljesíteniük, ahol volt többek között távcsöves madármegfigyelés, fészekfelismerés és növény meghatározás.

A kora tavasszal lebonyolított területi döntőkön 129 csapatban összesen 387 gyerek indult. Közülük került ki az a 60 felső tagozatos, aki az országos döntőben is bizonyíthatta rátermettségét. A gyerekeknek igen széles körű tájékozottságról kellett számot adniuk, hisz az általános iskolai biológiai ismeretek mellett fel kellett készülniük például helyi jelentőségű védett területekből, madárhangokból, madárvonulásból valamint az év fájából és madarából. Ez a tanulmányi versenyen azért is különösen izgalmas, mert itt nem elég az elméleti tudás, a gyakorlatban, terepen is meg kell oldaniuk a feladatokat.

A 10 és 14 év közötti diákoknak meghirdetett Madarak és Fák Napja verseny az egyik legnagyobb múltra visszatekintő természetvédelmi tudáspróba az országban, amelynek hat legjobban teljesítő csapata ötnapos táborozásra jöhet vissza Vértesboglárra a nyáron.

2014-ben a legfelkészültebb gyerekek a következők voltak:
Bányász Ádám, Horváth Levente Áron, Kertész Boróka - Gödöllő
Fülöp Anna Tácia, Fülöp Dorottya Száva, Koltai Lilla Viktória - Budapest
Éder Rebeka, Hertelendy Hanna, Kecskés András - Szombathely
Szabó András, Buda Bence, Gurbányi Zalán - Kecskemét
Magasi Anna, Szajkó Milda Blanka, Tamás Dóra - Csákvár
Donáczi Cseperke, Vajcsik M. Johanna, Berzók Dorottya – Pécs


A versenyen készült képek galériáját ide kattintva tekintheti meg.
Fotó- és videópályázat

Madarak és Fák Napja Országos Verseny

kócsagfigyelő webkamera
tamogatoi_box