Újra üzemel a madármegfigyelő webkamera
2014. 05. 14.
Újra üzemel a madármegfigyelő webkamera
A webkamera, mely tavaly óriási sikert aratott egy nagykócsag család életének és fiókájuk felcseperedésének közvetítésével, újra működésbe lendült. A Pro Vértes Közalapítvány webkamerája ezúttal is egy vizes élőhelyről közvetít, idén tavasszal azonban egy kanalasgém család életét követhetik nyomon a www.provertes.hu/provertes-webkamera/ oldal látogatói.A madármegfigyelő kamerának, mely tavaly egy nagykócsag család életét közvetítette, világszerte óriási sikere volt. 102 országból több, mint 162 000 látogatója volt az oldalnak és a kamera bekerült a TOP 10-be a világ legnagyobb webkamera-gyűjtő oldalán, az Earthcam.com-on. Remélhetőleg ebben az évben is hasonló érdeklődés mellett próbálgathatja szárnyait a két kanalasgém fióka a bekamerázott fészekben.

Május 9-én a közvetítés indulásakor két egészen kicsi és két nagyobb, erősebb fióka volt a fészekben, a kicsik azonban időközben eltűntek, valószínűleg elpusztultak. 3 nappal később egy hatalmas jégvihar érte a telepet és teljesen letarolta a nádast, így váltak láthatóvá a kamerától távolabbi fészkek is, amelyekben már szinte teljesen kifejlett méretű tollas fiókák vannak.

A kanalasgémek rendszertanilag az íbiszfélélkhez tartoznak, nevüket kanálszerűen kiszélesedő csőrükről kapták. A hófehér tollazatú madarak tavasszal korán visszaérkeznek telelőhelyükről, a fészeképítést március végére fejezik be. Telepesen fészkelnek, gyakran egymást érik nádból épített otthonaik. A tojásokat a szülők felváltva ülik, majd a kikelt fiókákra is egymást váltva vigyáznak. A fiókák már négyhetes korukban feltérképezik a fészek környékét, repülni azonban csak 49-56 naposan kezdenek, de teljes önállóságra csak később tesznek szert. Szeptember végén, október elején kezdik vonulásukat, de táplálékban gazdag helyeken kisebb csapatok maradhatnak egészen a tél beköszöntéig, majd Észak-Afrikába és Szudánba vonulnak telelésre.

A kanalasgémet 2008-ban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület „Az év madarává” választotta. Magyarország 2007-ben 1000-1200 páros fészkelő-állománnyal büszkélkedhetett, ez a szám azóta folyamatos gyarapodást mutat. Populációjuk azonban sérülékeny, mert táplálkozásukat csak nagyon speciális vízmélység mellett tudják végezni. Jogilag a kanalasgémek fokozottan védettek hazánkban, természetvédelmi értékük 500.000 Ft.
 

A madármegfigyelő kamera működtetése az „Összefogással a természeti értékeink megőrzéséért” című projekt keretében, a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.
Fotó- és videópályázat

Madarak és Fák Napja Országos Verseny

kócsagfigyelő webkamera
tamogatoi_box