Százezrekhez ért el a svájci támogatású projekt
2014. 05. 23.
Százezrekhez ért el a svájci támogatású projekt

1200 helyi védett természeti terület ökológiai állapotának felmérése, 200 000 darab térkép, 100 000 plakát és 3 rövidfilm mely ezeket bemutatja, valamint 20 konferencia 1500 résztvevővel. Az első magyarországi kócsagfigyelő webkamera működtetése 162 200 látogatóval. Egyedülálló és hiánypótló könyv kiadása a magyarországi Natura 2000 fajokról és élőhelyekről 163 szakember közreműködésével. Fotó- és videópályázat általános- és középiskolások számára 3000 beküldött pályaművel.


A Pro Vértes Közalapítvány Svájci-Magyar Együttműködési Programban megvalósuló „Összefogással a természeti értékeink megőrzéséért” című projektjének eredményei egyedülállóak és jelentősen hozzájárulnak hazánk természeti értékeinek megismeréséhez és megőrzéséhez.


A projekt során 1200 magyarországi helyi jelentőségű védett természeti terület ökológiai állapota került felmérésre, melyet megyénként más-más civil szervezetek szakértői végeztek el. Az így elkészült adatbázis, illeszkedve az országos jelentőségű védett területek hálózatához, azokkal együtt közérdekű adatként mindenki számára elérhetővé válik.

Fontos, hogy a jövőben az önkormányzatok segítséget kapjanak a természetvédelmi szakemberektől e területek fenntartásához, kezeléséhez és újabbak létesítéséhez. Ennek első lépéseként 20 megyei konferencián mutatták be ezeket a területeket a helyi önkormányzatok, oktatási intézmények, és szakemberek számára. Emellett térképek, plakátok, szakmai kiadványok és ismeretterjesztő filmek készültek, hogy segítsék a fiatalok természetvédelmi ismereteinek, környezettudatosságának növelését, valamint a földhasználók, tulajdonosok és döntéshozók tájékoztatását.

A projekt részeként a Pro Vértes Közalapítvány kihelyezte az első olyan madármegfigyelő webkamerát, amellyel egy nagykócsag család életét követhették nyomon az érdeklődők. A kamera óriási látogatottságra tett szert, 102 országból összesen 162 200 látogatója volt az oldalnak. A kócsagfigyelő kamera bekerült a TOP 10-be a világ legnagyobb webkamera-gyűjtő oldalán, az Earthcam.com-on. A tavalyi siker után az idén egy kanalasgém telep életét követhetik élőben az érdeklődők.

Továbbá elkészült a „Natura 2000 fajok és élőhelyek Magyarországon” című kötet, mely azzal a céllal jött létre, hogy a Magyarországon előforduló valamennyi Natura 2000 fajra és élőhelyre vonatkozóan összegyűjtse és közreadja a legfontosabb információkat, ezzel segítve a szakemberek munkáját és azt, hogy a különböző érdekcsoportokhoz tartozók azonos ismeretek birtokában legyenek. A 960 oldalas kötet 163 szakember munkája - ilyen nagyszámú szerző közreműködésével még nem készült Magyarországon természetvédelmi szakkönyv.

A Natura 2000 területen gazdálkodók számára megjelent az „Értékőrző gazdálkodás Natura 2000 területeken” című kiadvány, amely gyakorlati tanácsokat nyújt a földhasználóknak a leggyakrabban felmerülő problémák megoldására. A 30 000 példányban megjelent könyv nagy sikert aratott a gazdálkodók körében.

A projekt egyik fő célja az volt, hogy növelje a fiatalok természetvédelmi ismereteit. A Pro Vértes Közalapítvány 2010-től folyamatosan, így 2013-ban és 2014-ben is megszervezte a Madarak és Fák Napja természetismereti versenyt, melyen felső tagozatos diákok mérhették össze elméleti és gyakorlati tudásukat. 2013-ban a Natura 2000 területek, idén pedig a helyi jelentőségű védett természeti területek ismerete képezte a verseny fő témáját.

2014-ben fotó- és videópályázatot hirdettek az általános iskolák felső tagozatos tanulói illetve a középiskolások számára „Fedezd fel a helyi természeti értékeket!” címmel. A versenyre több, mint 3000 pályaművet: olyan fotókat, videókat és animált GIF-eket küldtek be a fiatalok, amelyeket helyi jelentőségű természetvédelmi területen készítettek. A verseny eredményhirdetésére és az ünnepélyes díjátadóra a május 23-i projektzáró ünnepségen került sor.
 
További információ:
Haraszthy László
projektvezető
Pro Vértes Közalapítvány
info@provertes.hu
www.provertes.hu/osszefogas
 
 
Az „Összefogással a természeti értékeink megőrzéséért” című projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

Fotó- és videópályázat

Madarak és Fák Napja Országos Verseny

kócsagfigyelő webkamera
tamogatoi_box