Helyi védett természeti területNatura 2000
 
„A földi élet jövője attól függ, hogy képesek vagyunk-e cselekedni. Sokan egyénileg is megtesznek minden tőlük telhetőt, ám valódi sikert csak akkor érhetünk el, ha gyökeres változások mennek végbe a társadalomban, a gazdaságban és a politikában.”
David Attenborough


Mi ilyen változásokat szeretnénk elérni. Kutatunk, információt gyűjtünk, és megosztjuk azokat, mivel az európai jelentőségű természeti értékeink megőrzése csak úgy lehetséges, ha minél többen összefognak azok fennmaradásáért. Számítunk a gazdálkodók, az önkormányzatok, a civil szervezetek és a lakosság széles körének támogatására.   


Az „Összefogással természeti értékeink megőrzéséért” projekt a hazai természetvédelem történetében az egyik legtöbb szereplő közreműködésével megvalósuló kutató- és ismeretterjesztő program. 

Mit jelent ez az összefogás a gyakorlatban? 
  • Civil természetvédő szervezetek bevonásával felmérjük az ország összes helyi jelentőségű védett természeti területének értékeit és jelenlegi állapotát. 
  • Szakemberek számára összeállítunk és megjelentetünk egy könyvet, amelyben a Natura 2000 jelölő fajokat és élőhelyeket mutatjuk be.
  • Összegyűjtjük a Natura 2000 területeken tevékenykedők számára a hasznos tudnivalókat, és egy kiadvány formájában eljuttatjuk azt a gazdálkodóknak. Ez a gyakorlati útmutató segítséget nyújt majd arra vonatkozóan, hogy hol, mit, mikor, hogyan célszerű elvégezni a Natura 2000 területeken. 
  • Párbeszédet kezdeményezünk, és fórumokat szervezünk, hogy segítsük a gazdálkodókat, önkormányzatokat, és a helyi civil szervezeteket a helyi jelentőségű védett természeti területek és a Natura 2000 területek természeti értékeinek hosszú távú megőrzésében.
  • A gyerekeknek természetismereti versenyeket szervezünk, hogy ők is részesei lehessenek az összefogásnak.