Hírek

„Kegyelmi pillanatnak köszönhetjük az emberi társadalom létét” szögezi le Jolánkai Márton a klímaváltozás hatása az agrártermelésre című előadásában.

Az MTA Környezet és Egészség Osztályközi Állandó Bizottsága 2023. május 23-án tartott tudományos ülést „A várható drasztikus klímaváltozás hatása az egészségre, a biodiverzitásra és az agráriumra” címmel. Az ülésen részt vett a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a Magyar Környezetvédelmi Egyesület és a Magyar Polgári Védelmi Szövetség is. A tudományos ülés előadói Gál Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékének vezetője, Páldy Anna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ főorvosa, Falus András akadémikus (Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet) és Jolánkai Márton professzor (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem) voltak.

Kosztolányi György, az MTA élettudományi alelnöke kiemelte, hogy a téma korunk talán legégetőbb kérdésköre. Bárhova nyúl az ember, a hírek a klímáról és a természetvédelemről szólnak, a téma minden nap szembejön velünk. Lehet hallani vészjósló hangokat és lekicsinylő állásfoglalásokat is, ami miatt vitatott kérdéskörnek számít.

Fontos kérdés, hogy élhetünk-e harmóniában a környezetünkkel. Erre Németh Tamás akadémikus gondolatait idézte: „Igen, de ehhez alapvető, és elsősorban morális megújulásra van szükség!”

Ajánljuk az ülés megtekintését mindenkinek, hiszen nem csak a földtudományok, meteorológia, agrárium, illetve a környezet- és természetvédelem számára nyújt fontos információkat, hanem a széles körü, morális változáshoz szükségünk van arra, hogy megismerjük miről is szól az éghajlatváltozás.

 

Az teljes ülés az alábbi videóban tekinthető meg:

 

Az előadások videói:

  • Az éghajlatváltozás és a városklíma hazai lakosságra gyakorolt várható hatásainak vizsgálata
    Gál Tamás (Szegedi Tudományegyetem, Földrajzi és Földtudományi Intézet)

 

  • A klímaváltozás hatása egészségünkre és az egészségügyre - az alkalmazkodás lehetőségei
    Páldy Anna
    (Nemzeti Népegészségügyi Központ)

 

  • A klímaváltozás epigenetikai hatása: predikciók mesterséges intelligenciával
    Falus András
    (Semmelweis Egyetem, Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet)

 

  • A klímaváltozás hatása az agrártermelésre
    Jolánkai Márton
    (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem)

 


mta.hu; A várható drasztikus klímaváltozás hatása az egészségre, a biodiverzitásra és az agráriumra – Az MTA Környezet és Egészség Bizottságának ülése az Akadémián; letöltés dátuma: 2023.11.28.
https://mta.hu/mta_hirei/a-varhato-drasztikus-klimavaltozas-hatasa-az-egeszsegre-a-biodiverzitasra-es-az-agrariumra-az-mta-kornyezet-es-egeszseg-bizottsaganak-ulese-az-akademian-112975